„Depinde de TINE – școlile europene, incubatoare de atitudini etice durabile pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”

Proiect Erasmus +  Nr. 2023-1-PL01-KA210-SCH-000154826

MOBILITATE Belgia – Liège, 13-17 noiembrie 2023

 

În perioada 13-17.11.2023, doamnele profesoare Carmen Cristina Șerbănescu și Natalia Danciu au participat la prima mobilitate de proiect cu titlul „Reuniunea internațională a școlilor partenere din Belgia: Formare, schimburi și împărtășirea experienței pe tema dezvoltării politicilor durabile a UE și a activităților Parlamentului European pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice”. Instituția gazdă a fost Athénée Communal Maurice Destenay din Liège, Belgia; instituțiile partenere din Polonia, Italia, Germania și Portugalia au fost reprezentate de două cadre didactice.

Activitățile au urmărit programul trimis de organizator, coordonatorul liceului belgian, prof. Morgane Lanuit.

Activitățile din prima zi s-au desfășurat la Bruxelles:

  • Vizită la Collège Saint-Pierre din Uccle – Bruxelles, distins cu eticheta Eco-școală în 2021, o metodă de lucru în 7 etape care oferă școlilor un stimulent continuu pentru a lua măsuri în ceea ce privește problemele legate de mediu, climă și cetățenie; implicându-se în proiecte de educație ecologică și de dezvoltare durabilă, școlile îi încurajează pe elevi să adopte practici pozitive pentru planetă și să-și îmbunătățească mediul de viață, să participe activ la politicile de gestionare a mediului din școala lor și să descopere inițiative similare în întreaga lume prin intermediul rețelei Eco-Schools.
  • Vizită la Parlamentul European-Bruxelles și întrevedre cu Saskia Bricmont, europarlamentar din 2019, al cărei mandat reprezintă ”continuarea unui angajament de lungă durată pentru o societate mai echitabilă și mai durabilă. Angajamentul meu politic este de a acționa ca intermediar pentru cei care se angajează zilnic pentru climă, justiție socială, democrație și drepturile omului, precum și pentru o globalizare echitabilă.”( extras din https://saskiabricmont.eu/qui-suis-je.)
  • Vizită la Parlamentarium- Bruxelles: prezintă procesul prin care este elaborată legislația europeană și explică ce fac deputații europeni pentru a aborda provocările contemporane; vizitatorii pot afla mai multe informații despre toți deputații europeni și pot lua legătura cu fiecare dintre ei.

Activitățile din zilele următoare au avut loc în Liège:

– un tur al liceului gazdă în care s-au prezentat sălile de clasă, cabinetele, laboratoarele, sistemul de învățământ belgian, curriculumul liceului gazdă, integrarea elevilor imigranți și dificultățile de logistică cu care se confruntă din cauza noii reforme.

– nou veniți în acest parteneriat, profesorii portughezi de la Agrupamento de Escolas Dr. Mário Sacramento din Aveiro, au făcut o prezentare a instituției lor; s-au scos în evidență asemănări și deosebiri dintre sistemele de învățământ din cele șase ƫări.

– profesorii polonezi, coordonatori ai proiectului, au prezentat activitățile derulate de fiecare școală până acest moment, conform calendarului de activități din formularul de candidatură.

– au fost planificate activitățile pentru primul de proiect: întâlniri on line lunare ale coordonatorilor, o întâlnire on line a elevilor în decembrie 2023,  mobilitatea din Portugalia în aprilie 2024, pagini de pe rețele sociale (Instagram, Facebook); discuții despre modalitățile de a dezvolta la elevi competențe şi atitudini, ca: sensibilizarea la dezvoltarea durabilă și la solidaritate, regândirea modului în care consumăm, cunoașterea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru a promova prosperitatea și pentru a proteja planeta, gestionarea colectării și a reciclării deșeurilor.

Expozițiile vizitate s-au înscris în aceeași notă a ecologiei :

– o zonă verde din centrul orașului Liège pentru a explora temele biodiversității într-un mediu urban și respectarea reglementărilor europene de mediu.

– expoziția „ Gunoaiele, expoziția care face trierea” (Ordures, l’expo qui fait le tri ) de la Musée de la vie wallonne, abordează principalele probleme ecologice, sociale și economice generate de deșeuri, clarifică însuși conceptul de „deșeu”, pentru a înțelege natura acestuia, cât de periculos este, cum este tratat și impactul său. Expoziția face un bilanț al situației și ne invită să reflectăm asupra relației noastre cu consumul. De la „zero deșeuri” la expediții de colectare a deșeurilor, oamenii iau măsuri pentru a reinventa modul în care trăim în lume.

– expoziția Upcycling de la Musée de la vie wallonne pune în perspectivă două inițiative cetățenești menite să schimbe atitudinile și prezintă reflecțiile unor artiști și cetățeni care pun sub semnul întrebării relația noastră cu obiectele și actul de a le arunca. Seria fotografică Homo Detritus, un omagiu adus artiștilor din colectivul Ndaku Ya La Vie Est Belle din Kinshasa, dialoghează cu o colecție de siluete de la Défil’éco, o prezentare de modă eco-responsabilă și solidară din Liège. Artiștii reinventează măștile tradiționale, confecționând costume fantasmagorice din cutii de conserve uzate, cauciuc, tobe și flip-flops.

– degustare de produse locale la „Ma ferme en ville„, magazin și restaurant care promovează produse alimentare artizanale ale micilor producători aleși pe o rază de 50 km de Liège , preocupați de ecologie, suveranitate alimentară, apărarea fermierilor waloni, dar și de siguranța alimentară.

Întorși în țară urmează să diseminăm activitățile proiectului din timpul mobilității din Belgia în cadrul ședinței comisiei metodice și a Consiliului Profesoral. Din planul de diseminare mai fac parte: prezentarea activităților proiectului  pe pagina de Facebook a proiectului, pe pagina de Facebook a liceului, şi pe site-ul liceului.

De asemenea, va avea loc diseminarea la întâlnirile cu părinții, prin publicarea de articole în reviste de specialitate, ȋn cadrul cercurilor pedagogice, consfătuirilor anuale, simpozioanelor  și conferințelor ulterioare, prin participarea la diverse concursuri ce vizează tema proiectului.

 

 

Prof. Natalia Danciu

Prof. Carmen Cristina Șerbănescu