PROIECTUL ERASMUS+
„Depinde de TINE – școlile europene, incubatoare de atitudini etice durabile pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”
Nr. 2023-1-PL01-KA210-SCH-000154826
MOBILITATE Portugalia-Aveiro, 15-19.04.2024
In perioada 15-19.04.2024 patru elevi din lotul selectat al proiectului, Popeci Bianca, Druga Maria, Davidescu Andrei, Teodorescu Daria, însoţiţi de prof. Natalia Danciu şi Carmen Cristina Șerbănescu, au participat la Întâlnirea internațională a școlilor partenere „ Ce este și cum putem opri procesul de încălzire globală”, găzduită de Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento, la Aveiro, în Portugalia. Celelalte patru şcoli partenere , din Polonia, Germania, Belgia şi Italia, au fost reprezentate de echipe formate tot din patru elevi şi două cadre didactice.
Întâlnirea a fost dedicată subiectului schimbărilor climatice și diferitelor modalități propuse de oamenii de știință, politicieni și ecologiști pentru a le rezolva.
Activităţile organizate de liceul portughez: workshop de prezentare a lucrărilor pe tema încălzirii globale (cauze şi efecte), vizită la primăria oraşului-întâlnire cu consilier pe probleme de mediu, vizită la Universitatea din Aveiro la Departamentul de Mediu și Planificare, debate „Încălzirea globală – fapte și mituri”, chestionar „Educația ecologică în școlile europene„.
A fost o întâlnire benefică pentru toţi participanţii, invitaţi şi gazde, în ceea ce priveşte schimbul de cunoștințe și de exemple de bune practici, precum şi a îmbunătăţirii unor competențe cheie importante (aceasta este una dintre prioritățile proiectului): comunicarea eficientă într-o limbă străină în timpul lucrului la un proiect, perceperea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale și cele mai largi: în cadrul dezbaterii, ei au folosit cunoștințele despre schimbările dobândite prin munca în cadrul proiectului climatic. De asemenea, întâlnirea a fost benefică la nivel intercultural, elevii au descoperit modul de viata al familiilor portugheze, au facut schimb de informaţii despre ţările lor, cultura acestora, despre instituţiile şcolare din care provin.
Coordonatori proiect,
Prof. Natalia Danciu
Prof. Carmen Cristina Şerbănescu