Proiect multilateral “ Scolile europene, loc de invatare a curajului civil

(“Europäische Schulen als Lernort für Zivilcourage”)

 

Perioada de derulare: septembrie 2010 – august 2012

 

Parteneri:

1.Athénee Maurice Destenay, Liège,Belgia

2.Edith-Stein-Schule Akademie fur Erzieher und Erzieherinnen, Neunkirchen, Germania

3.Liceum Ogolnoksztalcace Im. Kanclerza Jana Zamoyskiego W Dabrowie Gorniczej, Polonia

4.The Brit School For Performing and Technology, Londra, Anglia

5.Istituto Tecnico Industriale Statale "Luigi Dell'Erba", Castellana Grotte, Italia

 

Prin proiectul "Scolile europene ca loc de invatare a curajului civil" vrem sa-i sensibilizam pe elevi asupra importantei curajului civil ca mod de  actiune public in viata cotidiana, curaj social in viata cetatenilor si ca element al societatii civile. Pe de alta parte, vrem sa dezvoltam modele pedagogice, pentru a incuraja la elevi un comportament caracterizat prin curaj civil si sa-i pregatim prin aceasta pentru o viata responsabila intr-o societate democratica in Europa.

In grupurile de lucru nationale si internationale, incluzand elevi, parinti, profesori si autoritati locale, trebuie sa fie dezbatuta intrebarea unde si de ce are curajul civil o impotanta atat de mare in timpurile noastre, in societatea noastra. In al doilea rand, dupa o discutie intre scolile partenere, vor fi elaborate diverse modele pedagogice pentru incurajarea implicarii  sociale a elevilor.  Aceste modele sunt elaborate pe baza cunostintelor hermeneutice, psihologice, teoriei invatarii si pedagogice. Lucrarile elaborate vor fi puse la dispozitie si altor scoli. Realizarea lucrarilor se va face in timpul intalnirilor de proiect si  activitatilor on-line,  ca si elaborarea (de continut, organizatorica si in timp) a materialelor, coordonarea si documentatia pentru proiect.

 

In perioada 14.11.2010-17.11.2010 a avut loc la ATHÉNÉE COMMUNAL MAURICE DESTENAY-LIEGE, BELGIA, prima reuniune de proiect a coordonatorilor. La reuniune au participat reprezentanti din Romania, Germania, Belgia, Italia, Polonia si Anglia.

In cadrul discutiilor au fost abordate urmatoarele puncte:

-prezentarea tuturor scolilor participante pentru a face cunostinta cu toti partenerii

 -stabilirea mobilitatilor comune elevi-profesori (locul desfasurarii, perioada, numar de elevi si profesori participanti, obiective).

-discutarea agendei de lucru si impartirea sarcinilor de lucru pentru cei doi ani ai proiectului  

-discutarea conceptului “curaj civic” si a modalitatilor cum acest concept poate fi inteles de elevi si transpus in practica

 

 

 

 

 

 

Reuniunea de proiect elevi-profesori: 21-25 februarie 2011, Istituto Tecnico Industriale Statale "Luigi Dell'Erba", Castellana Grotte, Italia