Proiect european de schimb cultural
"A travers l'Europe: Bucarest-Grenoble"                                                                                                       

  

 

Partener :  Lycée général et technologique « La Pléiade », Pont de Chéruy-Isère, France

Durata : 2009-2010, 2010-2011

Participanti : 14 elevi, profesori catedra de limba franceza

Coordonator : prof. Natalia Danciu

 

In perioada 26 aprilie - 03 mai 2010, a avut loc mobilitatea proiectuluiBucarest-Grenoble” desfasurata la liceul La Pléiade, Pont-de-Chéruy, Franta.

            A fost a doua intalnire dintre cele doua echipe de proiect, prima intalnire intre cei doi parteneri fiind in ianuarie 2010, cand grupul elevilor francezi, insotiti de cei doi profesori au venit in Romania pentru o saptamana. Prima reuniune s-a desfasurat in conditii bune, elevii s-au cunoscut mai bine, iar cei 14 elevi francezi au fost incantati sa descopere cultura romaneasca, traditiile si obiceiurile poporului roman. Elevii au continuat sa comunice pe internet pana la deplasarea lor in Franta.

            Obiectivele deplasarii au fost: contactul cu elevii si profesorii francezi particianti la proiect,  continuarea si finalizarea produselor finale, stabilirea coordonatelor viitoare ale parteneriatului.  

             Au avut loc intalniri de lucru cu directorul liceului, domnul Bourret, cu profesorul coordonator al proiectului, domnul Francis Alessandrini si cu alti profesori ai institutiei partenere cu care am discutat despre desfasurarea ulterioara a proiectului, cu grupuri de elevi. 

 

Gazdele noastre s-au preocupat si de organizarea unor activitati si vizite culturale: vizite la situri medievale: Crémieu si Pérouges, muzeul Saint-Romain en Gal, din Vienne, muzeul Gadagne din Lyon, vizita la Basilique Notre-Dame-de Fourvière, vizita la intreprinderea Gindre de prelucrarea cuprului, unde elevii au avut posibilitatea de afla multe informatii din domeniul respectiv.

            Discutand despre activitatile proiectului si produsele finale, elevii francezi sub indrumarea profesorilor coordonatori, au realizat un proiect PowerPoint, in care au surprins cele mai frumoase si mai edificatoare momente ale vizitei lor din ianuare.

          Elevii francezi au realizat si o expozitie dedicata elevilor romani, in care au afisat diferite colaje si postere realizate de ei, cu imagini din Romania, imagini cu scoala noastra si deviza scolii, precum si diferite momente surprinse in timpul vizitei lor la noi in tara.    

          Elevii romani au realizat CD-uri cu poze si portofolii personale despre proiect, precum si un document PowerPoint despre vizita corespondentilor lor in ianuarie.

          Mentionam ca in cursul acestei vizite la Pont-de-Cheruy, am fost foarte bine primiti, elevii s-au acomodat repede in familiile corespondentilor, depasind bariera de comunicare, dar si de cultura si mentalitate.     

Liceul “La Pléiade”din Pont-de-Cheruy este interesat de un nou parteneriat cu scoala noasta pe viitor, dat fiind faptul ca elevii au manifestat un mare interes acest schimb cultural.

Asadar, in februarie 2011, delegatia franceza, alcatuita din 14 elevi si 2 profesori,  ne-a vizitat din nou, in cadrul unui nou proiect de schimb cultural, continuarea celui din anul scolar trecut.

            Urmeaza vizita elevilor romani in Franta in perioada 11-18 aprilie 2011.

 

 

 

 

 

A bientôt!

 

 

Prof. Natalia Danciu