VALORI PROMOVATE
VIZIUNEA LICEULUI NOSTRU ESTE :
* De a oferi un mediu de excelenta profesionala;
* De a oferi oportunitatea unei cariere de succes in domeniul economic in calificarile: administratie, achizitii si contractari, turism, activitati economice, comert international;
* Oportunitatea de a fi CETATEAN EUROPEAN;
LICEUL NOSTRU ISI ASUMA MISIUNEA:
* De a pregati tineri de succes printr-o educatie eficienta, creativa, performanta, pentru facilitarea dezvoltarii unei cariere in calificarile liceului nostru;
* De a forma la elevi aptitudinile, atitudinile si comportamentele civice specifice unui spatiu European comun;
CITATUL LUNII
"A fi elev in Kretzulescu inseamna a parcurge drumul spre EXCELENTA"
DECALOG
ASPECTE DIN ACTIVITATEA
SCOLII SUPERIOARE COMERCIALE
"NICOLAE KRETZULESCU"
IERI...

     Scoala Comerciala din Bucuresti a fost infiintata in toamna anului 1864, prin staruinta doctorului Nicolae Kretzulescu, ministrului Instructiunii Publice.

     Pana la infiintarea Academiei de Studii Economice in aprilie 1913, Scoala Comerciala a fost cea mai inalta treapta a invatamantului economic romanesc. Pe parcursul celor 140 de ani, scoala si-a constituit un insemnat patrimoniu imobiliar. In anii 1889 - 1890 primarul Capitalei, Emanoil Protopopescu - Pache, care fusese mai inainte directorul scolii, a reusit sa construiasca un edificiu adecvat, inscris astazi in randul monumentelor istorice.

In anii 1889 si 1900 scoala a participat cu exponate proprii in cadrul Pavilionului Romaniei, la Expozitiile Universale de la Paris. Tot in acea perioada a intretinut corespondenta cu Institutul de Instructie Comerciala din Viena si cu Societatea Internationala pentru Dezvoltarea Invatamantului Comercial din Berna - Elvetia.

In 1912, Scoala Superioara Comerciala de baieti din Bucuresti era singura institutie de invatamant cu o echipa de fotbal completa si proprie. Cu aceasta echipa scoala a castigat multe concursuri si campionate. De asemenea, in anul 1926, in scoala s-a infiintat o Grupa de Cruce Rosie, prima de acest gen in sistemul epocii, care urmarea sa asigure asistenta medicala tuturor elevilor si sa le faciliteze accesul in taberele scolare. Prima revista a scolii, denumita Ramuri fragede a fost editata in anul 1930.


...AZI

     In 1994, liceul a reusit sa devina scoala - pilot a programului PHARE in Familia ocupationala "Finante - Administratie - Management", pentru pregatirea elevilor in meseriile functionar bancar, agent comercial si asistent de gestiune.

     Din 1997, s-a introdus la clasa a 10-a Educatia antreprenoriala, prin programul Junior Achievement, iar in anul 2003 liceul a devenit centru de testare acreditat de ECDL (European Computer Driving Licence), primind Diploma de excelenta pentru activitatea desfasurata. Totodata, scoala se remarca prin utilizarea programului computerizat de predare-invatare (AEL).

     In anul 2004 scoala a obtinut Certificatul de recunoastere ca liceu-pilot in proiectul "Fii european; implica-te in problemele comunitatii", sustinut de Uniunea Europeana.

     Una din marile realizari ale scolii (2003) prin ineditul ei, este Clubul de Initiativa si Voluntariat pentru Egalitatea Sanselor - CIVES, in colaborare cu Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Acest Club are misiunea de a coordona activitatea elevilor si profesorilor din Capitala in activitatile legate de promovarea egalitatii de gen.

     In fiecare an elevii sunt recompensati pentru eforturile depuse prin: burse de merit (42 elevi), burse de studiu (509 elevi), premiul si diploma de onoare "Nicolae Kretzulescu" oferit sefului de promotie, premiul de onoare "Nicolae Kretzulescu" oferit celui mai bun elev pe an de studiu.

     Traditia ca elevii sa aiba propria lor revista a fost reluata in 1993, cu, Zona Kretzulestilor - pana in 1996, Radical - 997; K la noi - 2000 si 2001, K - Trust supliment economic al revistei liceului - 2002. Scoala a editat reviste si in limbile: franceza - L'arc-en-ciel; Revue des jeunes de L'Ecole Superieure Commerciale (ce cuprinde articole despre cultura si civilizatia franceza) Le jardin des mots, editata in patru numere din 1992 - 1993; engleza K-High si germana Phantasien auf deutsch.

     Scoala a introdus "tinuta Kretzulescu" (obligatorie pentru toti elevii), precum si "legitimatia Kretzulescu".

BAZA MATERIALA

     Scoala dispune de: 3 corpuri de cladiri cu 29 sali de clasa, 16 cabinete scolare si laboratoare dotate cu mijloace de invatamant moderne (80 calculatoare PENTIUM racordate la INTERNET, televizoare, video si retroproiectoare), o aula monumentala de festivitati cu 200 locuri, o sala de sport cu instalatie de sonorizare, o biblioteca cu peste 48.000 de volume (din care fondul documentar de specialitate in limbile engleza si franceza de peste 3.000 de volume), un club al elevilor, cate un cabinet medical, stomatologic si de consiliere scolara.

PROFESORII

     Din cei 58 de profesori ai cancelariei Kretzulescu: 4 sunt doctori in stiinte, 5 au titlul de master, 4 sunt doctoranzi, iar 33 au gradele didactice I si II. 20 % dintre profesori au gradatia de merit si au fost recompensati cu Diploma de Excelenta in invatamant si Diploma "Gh. Lazar". 3 dintre profesorii nostri sunt membrii in comisiile nationale de specialitate ale M.E.C.T. si formatori nationali 5 sunt profesori metodisti, iar 12 sunt autori de manuale, culegeri si ghiduri. 8 profesori au indrumat practica pedagogica a studentilor de la ASE, SNSPA si Universitate.

     Meritul de a fi contribuit direct si decisiv la fondarea si functionarea Scolii Comerciale bucurestene ii revine dr. Nicolae Kretzulescu, care de la 1 iulie 1864 detinea functia de ministru al Cultelor, Instructiunii Publice si Justitiei.      Nicolae Kretzulescu a facut parte dintr-o numeroasa si influenta familie boiereasca munteana. La 21 iunie 1839, el a devenit primul bucurestean care reuseste sa obtina la Paris titlul de doctor in medicina. S-a remarcat prin infiintarea unei sectii de chirurgie la Spitalul Coltea, prin publicarea primului manual de anatomie in limba romana si prin contributia la infiintarea Facultatii de Medicina din Capitala. Preocuparile stiintifice au fost rasplatite prin alegerea doctorului N. Kretzulescu ca membru al Academiei Romane, institutie pe care a condus-o ca presedinte de doua ori (1872-1873 si 1895-1898).

     Nicolae Kretzulescu a fost un fervent partizan al Unirii Principatelor si infaptuirii de reforme. In trei randuri (1859, 1862-1863 si 1865-1866) domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat prim-ministru al tarii, demnitate care i-a permis lui Nicolae Kretzulescu sa realizeze o insemnata opera reformatoare. Dovedind calitati de fin diplomat, a aparat eficient interesele Romaniei pe timpul cat a fost ambasador la Berlin, Roma, Petersburg si Paris.